Laatste Nieuws

Lampionnen maken met de kleintjes

In onze gezellige kinderopvang gaan wij op donderdag 11 november voor St. Maarten lampionnen maken met de kleintjes.

Maar weten jullie wel waarom wij St. Maarten vieren...

Het Sint-Maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Hongarije en op Sint Maarten.


Bruegels weergave van het sint-maartensfeest (ca. 1566).
Men dronk dan de nieuwe wijn.

Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk.

Sint-Maarten is een bedelfeest, en bedelfeesten waren nodig in de moeilijke wintermaanden in vroegere tijden. Bedeloptochten zoals met Sint-Maarten werden en worden (in Vlaanderen en sommige delen van Nederland) ook gehouden met Driekoningen of met Nieuwjaar, en ook het sinterklaasfeest heeft kenmerken van een bedelfeest. Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas in de jaren '20 en 30 van de 20e eeuw veranderde deze houding. Het Sint-Maarten werd toen juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Niet in iedere streek lijkt de traditie even sterk te leven; in Limburg, Noord-Holland en Groningen werd in 1997 vastgesteld, dat in deze provincies de sint-maartensviering nog vrij actueel was. In de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Brabant bleek een vermeerdering van vieringen te zijn waargenomen. In mindere mate wordt Sint-Maarten gevierd in Zuid-Holland en Zeeland en in delen van Overijssel, Flevoland en Gelderland

11 november is ook de nationale dag van het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten, dat naar de heilige vernoemd is.

Voor meer informatie m.b.t. het maken van de lampionnen kun je bij de receptie terecht.

7.jpg

Openingstijden

Maandag 7.00 - 23.00
Dinsdag 7.00 - 23.00
Woensdag 7.00 - 23.00
Donderdag 7.00 - 23.00
Vrijdag 7.00 - 21.00
Zaterdag 8.00 - 16.00
Zondag 8.00 - 17.00
Feestdagen

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief